فهرست مطالب

راهبرد توسعه - سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1392)

نشریه راهبرد توسعه
سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1392)

  • 216 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/07/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسن سبحانی صفحه 5
  • حمیدرضا رضوانی، زین العابدین اکبرزاده، امید یحیی پور صفحه 33
    سازمان هایی که در یک محیط متغیر و پیچیده رقابتی فعالیت می کنند، دائما به دنبال کسب مزیت رقابتی پایدار هستند و در این راستا، مدیریت دانش از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر موفقیت سازمان هاست. در این میان، بیشتر سازمان ها در امر پیاده سازی مدیریت دانش و استفاده از آن با مشکلات زیادی مواجه هستند و برای این کار دچار آشفتگی می شوند. این مقاله به ارزیابی وضع موجود و مورد انتظار عوامل محتوایی و زمینه ای مدیریت دانش در شرکت فرآورده های لبنی دوشه آمل پرداخته و برای این کار چهار فرضیه اصلی را براساس عوامل محتوایی(برنامه ریزی، اجرا وکنترل دانش) و عوامل زمینه ای (برنامه ریزی، نیروی انسانی، سازماندهی و تکنولوژی) مدیریت دانش تدوین کرده است. به دلیل محدود بودن جامعه آماری، کلیه مدیران و کارشناسان مرتبط با موضوع تحقیق در واحدهای سازمانی شرکت لبنی دوشه آمل سرشماری شدند که تعداد آنها 30 نفر می باشد. روش تحقیق پیمایشی توصیفی و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده است و از نرم افزار SPSS16 برای آزمون فرضیه ها و تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. نتیجه تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها نشان داده است که بین وضع موجود و مورد انتظار عوامل محتوایی و زمینه ای مدیریت دانش و هر یک از شاخص های مربوط به آنها در این شرکت تفاوت معنادار وجود دارد و میزان شکاف در بین عوامل محتوایی مدیریت دانش بیشتر است. در پایان نیز پیشنهادات نظری و کاربردی ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: دانش، مدیریت دانش، عوامل محتوایی مدیریت دانش، عوامل زمینه ای مدیریت دانش
  • جواد رضایی، محمد نادعلی صفحه 58
    بررسی دلایل ایجاد رشد در ادبیات اقتصادی به عنوان یکی از پرسش های اساسی، توجه اقتصاددانان بسیاری را به خود جلب کرده و به تبع آن طیف گسترده ای از مطالعات در این باره انجام گرفته است. از جمله عوامل مورد توجه در این زمینه نقش و رابطه بهره وری با رشد بخش های مختلف اقنصادی است. برهمین اساس در این مقاله ارتباط میان رشد بهره وری و رشد بخش کشاورزی طی دوره زمانی86-1350 در ایران بررسی شد. ابتدا با بررسی مبانی نظری و مطالعات تجربی انجام شده، به اندازه گیری رشد بهره وری بخش کشاورزی در کشور پرداخته شده است. سپس برای بررسی رابطه علی میان رشد بهره وری و رشد بخش کشاورزی، تکنیک آزمون ریشه واحد و هم انباشتگی در چارچوب روش خود رگرسیون برداری دو متغیره(bVAR) و بردار تصحیح خطا(VEC) به کار رفته است. نتایج مقاله دلالت بر رابطه مثبت میان رشد بهره وری و رشد بخش کشاورزی در ایران با علیت گرنجری از طرف رشد بخش کشاورزی به رشد بهره وری دارد.
    کلیدواژگان: بهره وری کل عوامل تولید، رشد اقتصادی، بخش کشاورزی
  • هادی حسن دوست فرخانی، لیلی یزدان پناه صفحه 80
    اشکال مختلف نظام های اجتماعی و مدنی، متناسب با مسیر رشد و پیشرفت خویش با گونه های متفاوت کج روی و انحرافات اجتماعی نیز روبرو می گردند. گسترش سازمان های اداری و بروکراتیک و فزونی بخش خدمات در جوامع نوین امروزی، سبب گردیده تا انحراف و فساد در عرصه اداری و سازمانی در قالب جرائم یقه سفید در کنار جرائم یقه آبی و یقه چرکی شروع به شکل گیری و گسترش نماید. فساد اداری که در تعریفی عام می توان آن را تلاش برای کسب منفعت شخصی به شکل نامشروع از موقعیت اداری کسب شده تعریف کرد، با توجه به پیامدها و بازخوردهای ناگوار اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی که به همراه دارد سبب شده تا لزوم پرداختن بنیادی و ریشه ای به این مسئله اجتماعی از دیدگاه های مختلف علمی، به ویژه جامعه شناختی روز به روز بیشتر احساس گردد. از این رو در این پژوهش سعی بر آن است تا اولا نگرش دانشجویان به عنوان تنها قشری که بالقوه دارای پتانسیل کسب موقعیت های مختلف اداری و سازمانی در آینده نزدیک را دارند به پدیده فساد اداری بررسی کنیم و در گام بعدی ارتباط آن را با سرمایه اجتماعی جامعه به عنوان مفهومی استراتژیک و مهم تبیین نمایم. روش تحقیق در این پژوهش از نوع پیمایشی بوده و تکنیک جمع آوری داده ها به طریق پرسشنامه ای می باشد. برای تحلیل داده ها نیز با استفاده از نرم افزار spss آنالیز واریانس و رگرسیون چند متغیره متناسب با فرضیات تحقیق استفاده گردیده است. نتایج این تحقیق که از یک نمونه 406 نفری، به صورت نمونه گیری طبقه ای سیستماتیک و از طریق فرمول کوکران در جامعه آماری 15215 نفری دانشجویان دانشگاه شهید باهنر کرمان در سال تحصیلی91-90، نشان می دهد که رابطه معناداری بین نگرش به فساد اداری و سرمایه اجتماعی وجود دارد، همچنین بررسی رابطه به شکل جزئی نیز حاکی از وجود همبستگی بین شاخصه های سرمایه اجتماعی و نگرش به فساد اداری است، از بین متغیر های زمینه ای نیز تنها وضعیت تاهل و جنسیت با متغیر وابسته دارای همبستگی آماری بودند.
    کلیدواژگان: فساد اداری، سرمایه اجتماعی، انحرافات اجتماعی
  • فاطمه عیدی، میرزاحسن حسینی صفحه 115
    اسلام دارای دیدگاهی جامع درباره نحوه سامان دادن فردی و جمعی نظام های اقتصادی بر اساس ارزش های اخلاقی است، تا آنجا که می توانیم بازاریابی اسلامی را یک بازاریابی اخلاقی بدانیم. هدف از این مقاله تشریح ابعاد رفتار اخلاقی بازاریابی وشناخت رابطه میان رفتار اخلاقی و اسلام است. در این پژوهش مدارک اسنادی که در مرحله مرور ادبیات و مطالعات اکتشافی، به عنوان داده های تحقیق مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است، قرآن کریم و احادیث حضرت رسول اکرم(ص) و ائمه اطهار(ع) می باشد. پژوهش با رویکرد کیفی و با استفاده از روش تحلیل مضمون انجام شده است. بنابراین نتیجه ای که در پایان فرایند مطالعاتی و تحقیقاتی به دست خواهد آمد، ارائه ارزش های اخلاقی بازاریابی بر اساس مبانی اسلامی خواهد بود.
    کلیدواژگان: بازاریابی اسلامی، اخلاق بازاریابی، ارزش های اسلامی
  • سعید عیسی زاده، جهانبخش مهران فر صفحه 144
    ایران، در طول سال های گذشته شاهد حضور گسترده و میلیونی مهاجرین افغانی در بازار کار خود بوده است. مهاجرین افغانی که اغلب بی سواد یا دارای سطح تحصیلات پایینی هستند، عمدتا غیرماهر و غیرقانونی بوده و با دریافت دستمزدهای پایین و پذیرش شرایط سخت کاری، اکثرا در بخش ساختمان و فعالیت های مرتبط با بخش ساختمان مشغول به کارند. همین امر باعث شده که بازار کار بخش ساختمان با مازاد عرضه نیروی کار غیرماهر روبرو شده و علاوه بر کاهش سطح دستمزدها در این بخش، فرصت های شغلی نیز از دست بومیان گرفته شود. اما، به نظر می رسد در کنار آسیب دیدگی کارگران غیرماهر، کارفرمایان بخش ساختمان که هزینه های پایینی برای نیروی کار پرداخت می کنند، از حضور افاغنه در این بخش منتفع شده اند. در این مطالعه، با استفاده از روش هم انباشتگی ARDL و الگوی تصحیح خطای برداری به بررسی رابطه علی میان حضور افاغنه در بازار کار و سرمایه گذاری در بخش ساختمان در طول سال های 1385-1355 پرداخته شده است. نتایج حاکی از آن است که افزایش درآمدهای کارفرمایان بخش ساختمان در پی حضور افاغنه در بازار کار، در بلندمدت، تاثیر معنی داری بر سرمایه گذاری در مراحل ساخت این بخش داشته است. از طرفی دیگر، سرمایه گذاری در بخش ساختمان در کوتاه مدت و بلندمدت، مهاجرین افغانی را برای ورود به ایران ترغیب نموده است. در واقع، حضور مهاجرین افغانی اثرات توزیعی داشته و درآمد کارفرمایان را در حالی افزایش داده که دستمزد کارگران غیرماهر را پایین آورده است.
    کلیدواژگان: مهاجرین افغانی، سرمایه گذاری در بخش ساختمان، اقتصاد ایرانی
  • مصطفی سلیمی فر، علی طاهری فرد صفحه 164
    شرکت ملی نفت ایران برای توسعه میادین نفت و گاز کشور از الگوی قراردادی بیع متقابل استفاده می کند. در این مقاله قراردادهای نفتی بیع متقابل در چارچوب مدل مخاطرات اخلاقی مورد بررسی قرار می گیرد. موقعیت بهینه اول مدل مخاطرات اخلاقی در شرایطی رخ می دهد که فعالیت کارگزار بصورت دقیق و کامل قابل مشاهده و بررسی باشد. این در حالی است که آثار برخی از روش های بهره برداری از میادین نفتی تا سال ها آشکار نمی گردد. بنابراین هیچگونه از قراردادهای نفتی از جمله قراردادهای بیع متقابل در موقعیت بهینه اول مدل مخاطرات اخلاقی قرار ندارند. از سوی دیگر کوتاه بودن عمر قراردادهای بیع متقابل و معین بودن مبلغ قرارداد قبل از شروع عملیات موجب می شود که شرکت های بین المللی نفتی انگیزه کافی برای انتخاب روش مناسب برای توسعه میدان های نفتی با هزینه های بالاتر و بازدهی بیشتر را نداشته باشند. بنابراین قراردادهای بیع متقابل در موقعیت بهینه دوم مدل مخاطرات اخلاقی نیز قرار ندارند. از این رو در پایان مقاله پیشنهادهایی برای بهبود وضعیت قراردادهای بیع متقابل ایران ارائه شده است.
    کلیدواژگان: فرارداد بیع متقابل، نظریه قراردادها، مدل مخاطرات اخلاقی
  • ابوالفضل شاه آبادی، حامد صادقی صفحه 178
    تصمیم بنگاه های تولیدی برای سرمایه گذاری در فعالیت های تحقیق وتوسعه ای و به کارگیری روش های تولید با فناوری روز و بهره مند از ابداع و نوآوری به تحلیل هزینه فایده نهاده هایی همچون نوآوری بستگی دارد. همچنین داشتن منابع طبیعی فراوان نیز می تواند با تاثیرگذاری بر تصمیم های اقتصادی، موجب انحراف قیمت های نسبی و گران شدن نسبی نهاده هایی همچون نوآوری گردد. لذا بررسی نقش منابع طبیعی همچون نفت و گاز در روند حرکتی متغیرهایی مانند نوآوری می تواند مفید باشد. از این رو، در مطالعه حاضر به ارزیابی تاثیر ثروت های نفتی در انحراف قیمت های نسبی و در نتیجه اثرگذاری آن بر روند حرکتی متغیر نوآوری در ایران طی برنامه های توسعه بعد از انقلاب(1390-1368) پرداخته می شود. یافته های این مطالعه نشان می دهد، درآمدهای ارزی ناشی از صادرات نفت باعث انحراف قیمت های نسبی عوامل تولید از مسیر واقعی خود شده و همین امر زمینه را برای گران شدن نسبی عوامل تولید با ارزش افزوده بیشتر همچون نوآوری فراهم آورده است. گران شدن نسبی نوآوری در مقایسه با نهاده های سنتی نیز باعث کاهش انگیزه بنگاه ها برای سرمایه گذاری در امور تحقیق و توسعه ای شده و در نتیجه نوآوری در فرآیند تولید شکل نگرفته است. لذا می توان بیان داشت تولید در ایران با اتکاء بر عوامل تولید سنتی و با ارزش افزوده پائین صورت می پذیرد. انحراف قیمت های نسبی همچنین باعث گمراهی تصمیم گیران اقتصادی و در نتیجه اتخاذ تصمیمات نادرست و بعضا متناقض شده است، به گونه ای که سیاست گذاران به پشتوانه درآمدهای نفتی و با نگاه به قیمت عوامل تولید، منابع را به سمت نهاده های سنتی سوق داده و در عمل اقتصاد را از حرکت به سمت نهاده های دانش محور همچون نوآوری دور کرده اند.
    کلیدواژگان: نوآوری، قیمت های نسبی، ثروت های نفتی و اقتصاد ایران
|
  • Dr.Hamid Reza Rezvani, Zein Al Abedin Akbarzadeh, Omid Yahyapoor Page 33
    Nowadays, according to expedite changes and complexity increase in the arena of economic competencies and access of competitive advantage, knowledge management is one of the most important influencing factors on success organizations. In this among, the more of the organizations have many problems for implementation of knowledge management and use it. This article did evaluation present and expect situation of content and context factors knowledge management in Dooshe Dairy Co.(With Haraz Brand) and set up four main hypothesizes according to content factors(planning, implementation & knowledge control) and context factors knowledge management. Because of limited population, all of the managers & Experts in the organizational units were selected (30 persons). Research method is survey- descriptive & tool of data collection is questionnaire and use of the SPSS16 for test of hypothesizes. Results show that there is meaningful difference among the present & expected situations of knowledge management and them indicators and crack scale is much more in among content factors knowledge management. Finally, some of the theoretical and applied suggestions were presented.
    Keywords: Knowledge, Knowledge Management, Content Factors Knowledge Management, Context Factors Knowledge Management
  • Javad Rezaee, Dr. Mohammad Nadali Page 58
    This paper examines the relationship between Productivity growth and Agriculture growth during the period of 1971-2007. First, discusses a literature survey on theoretical principles and experimental studies, and measure Productivity growth in Iranian Agriculture section. Then, the paper examines empirically the causal link between Productivity growth and Agriculture growth in Iran using unit root and co- integration techniques within a bi-Variate vector auto – regressive (bVAR) and vector error correction (VEC) framework.. The results reveal a positive relationship between Productivity growth and Agriculture growth for Iran with the direction of causation running from Agriculture growth to Productivity growth.
    Keywords: Total Factor Productivity (TFP), Economic Growth, Agriculture Sector
  • Hadi Hasandoust Farkhani, Dr. Leyla Yazdanpanah Page 80
    Different social systems and civic development path suited to their own; there are also different types of distortions and social deviance. Administrative and bureaucratic organizations and the rise of the service sector in modern societies has led to corruption in the enterprise in the form of white collar crime and blue collar crime in the formation and expansion of the collar is suppurative start. Corruption is briefly defined as an attempt to achieve the illegitimate private interest via the earned office position considering the it is negative economic, political, social and cultural conspectuses. Paying fundamentally this social problem in different approach specially sociological One is getting more significant increasing ly, therefore this study tries to surrey the students attitude as a stratum that have the most potential of achieving the organization and administrative position the near future the corruption and The next step in their relationship with social capital as an important strategic sense and would explain The research method of questionnaire survey and the data collection techniques are. Data were analyzed using ANOVA and multiple regression spss software was used to fit the hypotheses. The results from a sample of 406 subjects, the sampling system and the formula in the population of 15 215 the student of shahid Bahonar of Kerman year 90_91 shows a significant relationship between the attitude of corruption and social capital. The relationship also implies the partial correlation between social capital indicators and attitude to corruption is the underlying variables, only marital status and gender were statistically correlated with the dependent variable.
    Keywords: Corruption, Social Capital, Social Deviance
  • Dr. Fatemeh Eidi, Dr. Mirza Hasan Hoseini Page 115
    Islam has a holistic view on manners of individual and public organization of economic systems based on moral values, as far as we can recognize Islamic marketing as a moral one. Therefore we can define Islamic marketing as an ethical marketing. Using Quran, this research attempt's to examine and analyze ethical values in Islam marketing. The approach of this research is qualitative and the method of this research is content analysis. This research introduces ethical principles of Islamic marketing as its result.
    Keywords: Islamic Marketing, Marketing Ethics, Islamic values
  • Dr. Saeed Esazadeh, Jahanbakhsh Mehranfar Page 144
    During last few decades Iran has experienced a massive flow of afghan immigrants. The majority of afghan immigrants are typically unskilled and illegal workers. They expect lower wages than their Iranian counterparts and are ready to work in troublous conditions. Keeping in mind that a high percentage of Afghan immigrants are working in the construction sector, it is expected that most effects take place in this part of the economy. This study aims at investigating the nature of the causal relationship between Afghan immigrants and investment in construction sector usingautoregressive distributed lag (ARDL) bounds testing procedure and Granger-causality within vector error correction model (VECM) based on annual data spanning the period between 1976 and 2006. Results of the ARDL bounds test are supportive of the theory that the variables are in a long-run equilibrium level relationship. On the other hand,results of the Granger-causality tests support the existence of a long-run, bidirectional causality between immigration and investment in construction sector. While in the short run there is unidirectional Granger causality running from investment in construction sector to immigration.
    Keywords: Afghan Immigrants, Investment in Construction Sector, Economy of Iran
  • Dr. Mostafa Salimifar, Dr. Ali Taherifard Page 164
    This paper studies the oil buyback contracts in Iran within the "moral hazard" model’s framework. Moral hazard model is “first best” occurs when the agent’s activity can be observed and evaluated accurately and completely. However, the effects of some (of the) methods of extraction from oil fields would not be revealed for years. Therefore, none of the oil contracts and especially buyback contracts is in the prime optimum position of the moral hazard. In addition, the short duration of Iran’s buyback contracts and determination of contract’s amount before the operation prevents the international oil companies to have sufficient motivations to choose the best way of developing oil fields with higher costs and efficiency. Therefore, buyback contracts are not even second best contract. Finally, some suggestions are presented at the end of the paper to improve the condition of the buyback contracts in Iran.
    Keywords: Buyback Contracts, Contracts Theory, Moral Hazards Model
  • Dr. Abolfazl Shahabadi, Hamed Sadeghi Page 178
    Given that the decision of manufacturing firms for invest in research and development activities and using of production methods with new technology and innovation depends on analysis of cost - benefit factors such as innovation and so in view of the fact that having abundant natural resources could influence economic decisions by deviation of relative prices, then the role of natural resources such as oil and gas could be useful in the process of moving variables such as innovation. This study is evaluated the impact of oil wealth on relative price distortion and hence its effect on the trend innovation in Iran during development program (1989-2011). The study shows, foreign exchange earnings from oil exports, causing deviations relative prices of production factors from the true its path and this provides the way for relative expensive factors with more value added like innovation. Innovation is relatively expensive compared with traditional inputs reduce firm's incentives to invest in research and development and so innovation process dose not generated and then productuion in Irean relying on the traditional factors with low value. Deviation of relative prices also distract economic decision-makers that results is wrong decisions and sometimes contradictory.
    Keywords: Innovation, Relative Prices, Oil Wealth, Irans Economy